شهرام ناظری

شهرام ناظری موسیقی‌دان و خواننده موسیقی ایرانی در سال 1328 در کرمانشاه متولد شد. مادرش باعث آشنا یی او با شعر و آواز شد، پدر وی که علاوه بر صدای خوش و آشنایی با گوشه‌ها و ردیف‌های آواز ایرانی، سه‌تار نوازی هم می‌کرد و از سبک خوانندگان کرمانشاه به‌ویژه شیخ داوود بهره برد، فرزندش را آموزش داد. بزرگ خانواده ناظری، استاد پرویز خان پورناظری معروف به حاجی خان خود از شاگردان درویش خان و کلنل وزیری بوده‌است. شهرام ناظری در سن ۷ سالگی اولین برنامه هنری خود را در رادیوی کرمانشاه همراه با تار زنده‌یاد درویشی که از نوازندگان معروف آن زمان کرمانشاه بود، اجرا کند.

وی در سال ۱۳۴۵ و هنگامی‌که شانزده سال داشت به شهر تهران رفت تا از محضر استادانی چون عبدالله دوامی، نورعلی خان برومند، عبدالعلی وزیری، محمود کریمی و محمدرضا شجریان بهره ببرد. او برای فراگیری سه‌تار به کلاس‌های استادان مطرحی چون احمد عبادی، جلال ذوالفنون و محمود هاشمی رفت. همچنین یک سال در تبریز و با استادان بنامی چون غلامحسین بیگجه خانی و محمود فرنام قیطانچیان که از شاگردان اقبال آذر بود همکاری کرد و از کلاس‌های آن‌ها استفاده کرد.

ناظری از سال ۱۳۵۷ تا ۱۳۶۰ در آلبوم‌های چاووش به شماره‌های ۲، ۳، ۴، ۷ و ۸ با همکاری گروه‌های شیدا و عارف کانون فرهنگی و هنری چاووش به سرپرستی محمدرضا لطفی، حسین علیزاده و پرویز مشکاتیان آواز خوانی کرد. شهرام ناظری آلبوم مثنوی موسی و شبان را با همکاری جلال ذوالفنون و بهزاد فروهری، بنمای رخ را با همکاری نوازندگان مرکز حفظ و اشاعه موسیقی سنتی ایران و گروه مولانا به سرپرستی محمدجلیل عندلیبی، آلبوم صدای سخن عشق را باهمکاری گروه تنبور شمس و لاله بهار را با همکاری گروه عارف به سرپرستی پرویز مشکاتیان تهیه کرد.

او در سال‌های ۱۳۶۰ تا ۱۳۶۴ مشغول تدریس موسیقی و ردیف‌های آوازی به علاقه‌مندان شد. در سال‌های دهه 70 شهرام ناظری آثار بسیاری را اجرا نمود که از آن جمله می‌توان به آلبوم‌های نوروز به همراهی با حسین علیزاده، مهتاب رو با گروه تنبور شمس (آهنگ‌سازی کیخسرو پورناظری) و دل شیدا با آهنگ‌سازی فرامرز پایور اشاره نمود. همکاری ناظری با کامکارها نیز منجر به آفرینش دو اثر ماندگار به نام‌های کنسرت کامکارها ۷۶ و کنسرت ۷۷ گشته‌است. وی با انتشار دو آلبوم ساز نو آواز نو و سفر به دیگر سو مسیر نوینی از موسیقی خویش را نمایان ساخت به‌طوری‌که سفر به دیگر سو را دکترین موسیقایی خود می‌داند.

ناظری در اجرای شعرهای مولوی پیشرو تمامی خوانندگان بوده است و در آثارش نسبت به دیگر خوانندگان به اشعار مولوی توجه خاصی کرده است، دو آلبوم مثنوی موسی و شبان و صدای سخن عشق از آثاری بود که نگرش و رویکرد جدیدی به موسیقی و شعر عرفانی داشتند. او همچنین توجه ویژه ای به اسطوره‌ها و لحن‌های حماسی آواز ایرانی دارد و  آلبوم‌ها و اجراهایی از اشعار شاهنامه کردی و شاهنامه فردوسی را انجام داده است . وی نخستین خواننده‌ای است که برای شاهنامه خوانی پژوهشی چندین‌ساله انجام داد و در آمریکا، فرانسه و تونس اجراهای صحنه‌ایِ شاهنامه‌خوانی داشت.

او در بسیاری از کشورهای دنیا اجرا و کنسرت داشته است و جوایز متعددی کسب کرده است. از دیگر آثار او می توان به آلبومهای بیست سال با آثار پرویز مشکاتیان، لولیان، بمولویه (شور رومی)، سفر عسرت، امیرکبیر، بعد یازدهم، درفش کاویانی، کاوه آهنگر ،رقصانه ،  عاشق کیست ، آرش کمانگیر ، خنیاگراشاره کرد.

این مطلب را با دوستان خود به اشتراک بگذارید

اساتید مرتبط

حسین پیرحیاتی مدرس آواز پاپ و سنتی در آموزشگاه موسیقی اورنگ
حسین پیرحیاتی
مدرس آواز و صداسازی

ادامه مطالعه

سازهای مرتبط

مطالب مرتبط
حسین دهلوی موسیقی‌دان، آهنگ‌ساز و رهبر ارکستر

حسین دهلوی

حسین دهلوی موسیقی‌دان، آهنگ‌ساز و رهبر ارکستر در سال ۱۳۰۶ در تهران متولد شد. او

ادامه مطلب»
اخبار اورنگ

یک پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *