حسین تهرانی نوازنده برجسته تنبک در سال ۱۲۹۰ در تهران به دنیا آمد. تهرانی در کودکی در مجالسی که پدرش با برخی از دوستانش که دستی در نوازندگی داشتند برگزار می کرد حضور داشت و با موسیقی آشنا و از همان زمان علاقه به ضرب نوازی در او پدیدار شد. او دور از چشم پدر پوستی بر گلدانی کشیده بود و در زیر زمین روی آن ضرب می گرفت اما پدر متوجه شد و او را از محبوبش جدا کرد. اما این جدایی در ظاهر بود و او همیشه از هر وسیله ای برای ضرب گرفتن با دستان جادویی خود استفاده می کرد .
بعدها او به زورخانه راه پیدا کرد و در آنجا این هنر در او پرورش یافت. اما اتفاقی که زندگی او را تحت تاثیر قرار داد آشنایی کاملا اتفاقی او با استاد بدیع زاده بود. او تحت تاثیر استعداد شگرف تهرانی قرار گرفت و از همین طریق تهرانی در مجلسی با حضور اساتیدی چون ذکاءالملک فروغی و استاد ملک الشعرا بهار و ابوالحسن خان صبا و حبیب سماعی شرکت کرد و قطعاتی را نواخت و با چیره دستی همه را تحت تاثیر خود قرار داد. از میان این اساتید استاد صبا بیش از دیگران از حسین و استعدادش خوشش آمد و این آشنایی به دوستی و ارادتی عمیق انجامید.
پس از تاسیس انجمن موسیقی ملی ، حسین تهرانی از اعضای اصلی آن و تنها نوازندهٔ تنبک در انجمن شد. تهرانی با تشویق وراهنمایی خالقی، کلاس آموزش تنبک تأسیس کرد و شاگردان بسیاری تربیت کرد. آنچه که امروز به نام هنر ضرب یا تنبک نوازی در همهٔ محافل هنری و ارکسترها اجرا میشود مرهون زحمات چهل سالهٔ حسین تهرانی است. می توان گفت تا قبل از حسین تهرانی ضرب یا تنبک از کمارزشترین آلات موسیقی بود و نوازندهٔ تنبک نزد اعضای ارکستر ارجی نداشت اما حسین تهرانی با نبوغ و استعداد خارق العاده اش و البته با ممارست و گذشت و فداکاری تنبک نوازی را به مقام اکنون آن که رکن اصلی همه اجراهای سنتی و کاملا منطبق با علم نت و تئوری موسیقی است رساند.
حسین تهرانی برای اولین بار گروه تنبک را ایجاد کرد و برای آنها قطعاتی را تنظیم کرد و تکنیک های نوینی برای آن ابداع کرد. از آثار او می توان به کاست «ضرب آهنگ» که در طرف اول او صدای لوکوموتیو را با تنبک ایجاد کرده است و در طرف دوم قطعهٔ زرد ملیجه را با سنتور استاد فرامرز پایور اجرا کرده است و کاست «ضرب اصول» که آهنگ زیبای «چهار مضرابی ماهور» اثر استاد ابوالحسن صبا هم در آن موجوداست، نام برد.
او برای اولین بار نت نگاری برای تنبک را انجام داد و اولین کتاب آموزش تنبک را با همکاری هوشنگ ظریف و مصطفی کمال پورتراب و حسین دهلوی به چاپ رساند. حسین تهرانی در سال 1352 در تهران چشم از جهان فرو بست و پیکرش در قبرستان ظهیرالدوله به خاک سپرده شد.
یک پاسخ