سیما بینا

سیما بینا نوازنده، نقاش، پژوهشگر، آهنگساز و خوانندهٔ آوازها و ترانه‌های محلی ایرانی است که در سال ۱۳۲۳ در خوسف بیرجند به دنیا آمد. مادرش پوراندخت ایران‌نژاد و پدرش احمد بینا، استاد موسیقی سنتی و شاعر و آهنگساز بود. او در خانواده‌ای اهل ذوق و هنر بزرگ شد و همین دلبستگی به موسیقی در انتخاب و ادامه مسیر حرفه‌ای‌اش نقش بسزایی داشت و باعث مهاجرتش به تهران و ورودش به رادیو شد. بعد از مهاجرت، پدر سیما او و خواهرانش (مینا و هما) را به رادیو برد و به آقای داوود پیرنیا معرفی کرد.

سیما از ۹ سالگی کار خوانندگی را در رادیو ایران شروع کرد . او ردیف موسیقی ایرانی و تکنیک‌های آوازی را نزد استادانی چون محمد ابراهیم مالکی (استاد موسیقی سنتی خراسان جنوبی)، موسی‌خان معروفی و نصرالله زرین‌پنجه فراگرفت. او در رادیو ایران در برنامه‌ای به نام گل‌ها در بخش کودک خوانندگی می‌کرد و چون دلش می‌خواست در دنیای بزرگ‌ترها آواز بخواند، خواست از برنامه کودک جدا شود؛ اما آقای پیرنیا اجازه نداد که رادیو ایران خود را از گنجینه‌ای چون سیما بینا محروم کند؛ به همین دلیل برنامه‌ای به نام گل‌های صحرایی را راه‌اندازی کرد و اجرای آن را به خانم بینا سپرد.

سیما بینا پس از فارغ‌التحصیلی از دانشکده هنرهای زیبای دانشگاه تهران در رشتهٔ نقاشی در سال ۱۳۴۹ به تحصیل موسیقی ایرانی ادامه داد  و ردیف  را نزد استاد عبدالله دوامی و محمدابراهیم مالکی آموخت. او سپس شروع به  نوازندگی سازهای دف و سه تار کرد و در حال حاضر شعر نیز می‌سراید.

سیا بینا را می توان به مثابه پلی دانست که  موسیقی اصیل محلی را با مردمی که در شهرهای در حال گسترش زندگی می کنند ؛ سوق می دهد. سیما بینا غیر از کارهای ماندگاری که قبل از انقلاب در رادیو اجرا کرد، بعد از سال۱۳۵۷ هم در کنار تدریس موسیقی کلاسیک ایرانی و آواز به تحقیق و جمع‌آوری ترانه‌های محلی ایرانی و بازنویسی آهنگ‌های مردمی و روستایی، به‌خصوص موسیقی‌های محلی زادگاهش، خراسان پرداخت.

او نخستین زنی است که پس از انقلاب کلاس تعلیم آواز دایر کرد. همچنین نخستین زنی بود که در تالار وحدت به اجرای کنسرت پرداخت.او  از سال ۱۹۹۳ میلادی تا به امروز به جشنواره‌های جهانی دعوت شده و موسیقی محلی ایران را به گوش علاقه‌مندان رسانده‌است.

او در طول سالهای فعالیت خود آثار متعددی از خود برجای گذاشته است که از شاخص ترین آنها می توان به ای بت چین ای صنم، عزیز بنشین به کنارم، بیا تا قدر یکدیگر بدانیم، شاه صنم، زیبا صنم، از خم زلفت دل شیدا شکست، چون شب خواندی، از این‌جا تا به بیرجند سه گداره، عزیزوم بهلولی‌ام، دلبر، بانو و ننه گل ممد اشاره کرد. همچنین کتاب لالایی های ایران حاصل سالها تلاش و پژوهش او درباره موسیقی محلی ایرانی است.

سیما بینا در حال حاضر ساکن مادرید است و در مدرسه‌ای بین‌المللی تدریس می‌کند. او معتقد است قلبا هیچگاه از ایران مهاجرت نکرده و در خارج از کشور  برای معرفی موسیقی محلی و ملی ایران تلاش می کند.

این مطلب را با دوستان خود به اشتراک بگذارید

اساتید مرتبط

حسین پیرحیاتی مدرس آواز پاپ و سنتی در آموزشگاه موسیقی اورنگ
حسین پیرحیاتی
مدرس آواز و صداسازی

ادامه مطالعه

سازهای مرتبط

مطالب مرتبط
حسین دهلوی موسیقی‌دان، آهنگ‌ساز و رهبر ارکستر

حسین دهلوی

حسین دهلوی موسیقی‌دان، آهنگ‌ساز و رهبر ارکستر در سال ۱۳۰۶ در تهران متولد شد. او

ادامه مطلب»
اخبار اورنگ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *